ARAB NYELVI OKTATÁS


ARAB NYELVI OKTATÁS KÜLÖNBÖZŐ SZINTEKEN, BETEKINTÉST ADVA AZ ARAB VILÁG SZÉLES KULTÚRÁJÁBA 

 

Szeretne egy arab országban élni, vagy dolgozni és nem akarja elesettnek érezni magát? Utazgatni szeretne a Közel-Keleten és elvegyülni az Ezeregy éjszaka világában? Vagy csak érdeklődik a gazdag arab kultúra iránt? Mi könnyen tudunk segíteni.

Az arab nyelv oktatása, bár számos okból nagy érdeklődés van rá, régóta gond Magyarországon. A szűkös egyetemi lehetőségek mellett nagyon kevés nyelviskola foglalkozik arab nyelv oktatásával. Ahol mégis folyik arab nyelvoktatás ott sem fordítanak rá  olyan hangsúlyt, mint a felkapott nyelvek oktatására. Visszatérő gond, hogy a meghirdetett csoportok nem indulnak el, s ha mégis, sokszor nem megfelelő a szint.

Másik nagy gond az arab nyelvből magából adódik. Sokan kérdezik, hogy az arabok értik-e egyáltalán egymást. Sajnos csak ritkán esik szó arról, hogy az arab világban nagy különbség van a hivatalos írott nyelv - ami az egész arab világban azonos - és az adott ország helyi beszélt nyelvjárása között. Viszont ezek között a nyelvjárások között már hatalmas különbségek vannak. Ennek oka, hogy míg az arabok írásban remekül megértik egymást, addig szóban már nagy különbségek jelentkezhetnek. Gyakran jelentkező probléma, hogy a diákok igényeit nem, vagy rosszul mérik fel, amikor arabul szeretnének tanulni. Ha ugyanis valaki beszélgetni, utazni és elvegyülni szeretne egy adott térségben, vagy országban, akkor megkerülhetetlen, hogy megtanulja az ottani nyelvjárást. Ha viszont már el szeretne mélyülni az irodalomban, könyveket, vagy újságokat szeretne olvasni, akkor a nehezebb írott nyelv megtanulására is szükség lesz.

Milyen az arab oktatás a Cadmusnál?

Mi ezeket a különbségeket figyelembe vesszük és a hallgató igénye szerint vagy az írott nyelvre, vagy a nyelvjárásra, esetleg a kettő párhuzamos oktatására alakítunk tanrendet. Oktatóink az arab világban képezték magukat, hosszú évek szakmai tapasztalatával rendelkeznek akár olyan szervezeteknél is, mint az ENSZ különböző hivatalai. Épp úgy képesek az írott nyelv nehézségeit, mint a beszélt nyelvjárásokat megtanítani az érdeklődőknek.

Mindez pedig párosul az oktatók részéről kulturális háttérrel, ami gyakran hiányzik a magyarországi arab nyelvoktatásban.

 

Mit kap tőlünk?

  • Magán, vagy kis csoportos képzést a legkülönbözőbb szinteken, ahol figyelembe veszik igényeit.
  • Tapasztalt tanároktól olyan irodalmi nyelvi képzést vagy a nyelvjárást, ami érdekli.
  • Nem csak elméleti oktatást adunk, hanem megismertetjük a kulturális háttérrel és a szerzett tapasztalatokkal.
  • Mélyebb bevezetést az arab országok színes és szerteágazó világába.

Milyen esetekben forduljon hozzánk?

  • Ha sok kudarc után végre világos segítséget szeretne kapni az arab irodalmi nyelvhez, ami az arab kultúra alapja.
  • Több ország nyelvjárásaiban jártas tanáraink gyakorlati élményeket is adó oktatást végeznek.
  • Ha az arab szavak elsajátításán túl az arab gondolkodásmódot is meg akarja ismerni.

 

AJÁNLATKÉRÉS